Outlook 2007 bijlage met geblokkeerde extensie openen

Vanaf Outlook 2000 SP3 en hoger wordt de mogelijkheid om bepaalde bijlagen in je mail te openen standaard onmogelijk gemaakt door Microsoft. De reden: Het voorkomen dat potentieel  schadelijke bestanden worden geopend en je computer infecteren. Daar er via het uitwisselen van bijlagen via e-mail nu eenmaal veel schadelijke bestanden worden verspreid, is de keuze van Microsoft in deze wel te verdedigen. De zogenaamde level 1 bijlagen, zoals de lijst met mogelijke schadelijke bestanden door MS wordt genoemd, wordt door Outlook gefilterd op basis van Extensie. Concreet betekend dat dus dat alle bestand typen  welke door Microsoft als level 1 bijlagen zijn bestempeld niet te openen zijn via Outlook.

Op zich zoals gezegd een te verdedigen keuze vanuit het oogpunt van beveiliging. Wat nu echter wanneer je bijvoorbeeld met regelmaat bestanden ontvangt van bijvoorbeeld het bestandstype .exe. Deze uitvoerbare bestanden behoren tot de level 1 typen en zijn dus in Outlook niet te openen. Wanneer je bekend bent met de risico’s is het echter mogelijk om de lijst met level 1 bestandstypen te beïnvloeden, en het zo mogelijk te maken om bepaalde bestandstype toch te kunnen openen. Hiervoor moeten we wat aanpassingen doen in het Windows Register.

Voor dat we beginnen, is het goed om gezegd te hebben dat het aanpassen van zaken in het Windows register niet zonder risico is, wanneer je hiermee niet bekend bent en het niet vertrouwd, begin er dan ook niet aan. De auteur van deze blog is niet verantwoordelijk voor het niet meer correct functioneren van je Windows installatie wanneer je naar aanleiding van deze post aan het register gaat knutselen. Ok, tot zover de verplichte waarschuwing. We gaan maar eens beginnen. Zoals gezegd, is de uitgangssituatie dat bestandstypen die je graag zou open door Outlook worden geblokkeerd, daar dit level 1 bestandstypen betreft. Outlook laat je dat weten door aan te geven dat “de toegang tot de volgende mogelijk onveilige bijlagen is geblokkeerd. Dat ziet er alsvolgt uit:

In dit geval betreft het dus een .exe bestand. Om te regelen dat Outlook ons voortaan toe staat deze bestanden te openen, gaan we dus aan de slag in het Windows register. Hiervoor openen we eerst de Windows register Editor. Klik hiervoor op start gevolgd door “uitvoeren” (of klik op de Windows toets + R). Tik in het venster wat je voor je krijgt “regedit” zonder de quotes en druk op enter. Bevestig de waarschuwing vanuit user account control, door op OK te klikken de register editor is geopend.

Navigeer nu in linker deelvenster door de register boom en ga naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\12.0\Outlook\Security. Let er hierbij op dat de 12.0 voor de versie van Office staat (in dit voorbeeld 2007). Wanneer je een andere office versie hebt, navigeer dan daar naar toe.

Klik nu op het menu “edit”en kies voor “new”. Klik vervolgens op “string value”(of tekenreekswaarde). Geef deze waarde de naam Level1Remove en druk op enter. Klik vervolgens met je rechtermuisknop op de nieuwe aangemaakte waarde en kies voor “modify” of “wijzigen”. In het venstertje dat nu wordt geopend tik je de extensie van de bestanden die je in Outlook wil kunnen openen. Bijvoorbeeld .exe. Wanneer je meerdere extensies wil kunnen openen, vul deze dan allemaal in gescheiden door een puntcomma.

Klik op Ok als je klaar bent en sluit de register Editor af. Na een herstart van Outlook, kan je nu de bestanden met de door jou toegevoegde extensies openen.

Ok, dat was het. Op zich niet ingewikkeld toch. Voor de mensen die toch liever niet zelf in het register gaan knutselen, heb ik een klein scriptje gemaakt waarmee de gegevens automatisch aan je register worden toegevoegd. Dit scriptje is hier te downloaden. Wanneer gedownload, kan je het uitpakken in een willekeurige map. Voer het .reg bestandje vervolgens uit en voortaan kan je .exe en .com bestandjes openen in Outlook. Let er wel op dat dit je het scriptje uitvoert dat gemaakt is voor de versie van Outlook die je geïnstalleerd hebt.

Gerelateerde links:
MS knowlegde base – Outlook Bijlage
Technet: Attachment file types restricted by Outlook 2010
Download Outlook_level1 register hack

3 reacties op “Outlook 2007 bijlage met geblokkeerde extensie openen

  1. @Rian: Dat is niet de strekking van wat ik in deze blog beschrijf. Op de machines waar ik dit getest heb, staat Ouderlijk toezicht uit. Dus ik weet niet in welke context je opmerking bedoeld is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *