Bram van der Vlugt overleden

Een triest berichtje, dat gisteren door verschillende media gemeldt werd: Acteur Bram van der Vlugt is op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Het meest bekend is Van der Vlugt natuurlijk van zijn rol als vaste hulp-Sint. Sinds 1986 nam hij namens Sinterklaas, die het in de periode rond 5 december doorgaans erg druk heeft, de honneurs waar en verving hij de goedheiligman op meesterlijke wijze bij de landeljke intocht. Van der Vlugt omschreef zijn vertolking zelf doorgaans op bescheiden wijze, door te zeggen dat hij slechts optrad als “adviseur van Sinterklaas”.

Bram van der Vlugt noemde zichzelf steevast slechts de adviseur van de Sint

Hoe bescheiden ook, voor hele generaties is Van der Vlugt de enige echte Sinterklaas. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op NOS teletekst een berichtje verschenen is, waarin ook een reactie uit Madrid is te lezen. De Sint verliest in Bram een vertrouwd adviseur.

Ook voor mij persoonlijk is Bram van der Vlugt de enige echte vertolker van Sint Nicolaas. Nee, begrijp mij niet verkeerd, ik heb echt geen kritiek over het huidige aanname beleid van Sinterklaas, daar waar het om zijn vaste adviseurs gaat.

Toch blijft voor mij het beeld dat Van der Vlugt wist op te roepen perfect passen bij hoe de Sint hoort te zijn: Een waardige, statige oude, edoch vitale man. En in de eerste plaats een kindervriend. Naar mijn mening wist Van der Vlugt deze combinatie van eigenschappen feilloos neer te zetten.

Moge het zo zijn dat we in de hemel ons schoentje kunnen zettten, dan weet ik zeker dat Bram niet wordt overgeslagen. Dag Sinterklaasje. Sterkte aan de nabestaande.