Howto: WiFi verbinding traag of instabiel? Kies een ander kanaal

Is je WiFi verbinding traag of instabiel? Een van de oorzaken kan zijn dat het kanaal waarop je modem of router het signaal uitzend vol zit. Het kanaal wijzigen kan veel narigheid en ergernis oplossen.

Het WiFi kanaal opzoeken

Voordat je het WiFi kanaal van je modem of router gaat aanpassen, is het natuurlijk goed om te weten of het kanaal dat je verbinding nu gebruik inderdaad te vol is. Inzicht in de kanaleen die door jou WiFi verbinding en die van de buren worden gebruikt, kan verkregen worden met een WiFi analyse tool. Er zijn vele gratis tools voor beschikbaar. In deze post gebruik ik het gratis te downloaden WifiInfoView.

Wanneer je de tool gedownload hebt, kan je deze direct openen. Tip: Naast de software, is op de website ook een taalpakketje beschikbaar waarmee de interface Nederlandstalig wordt. Een installatie is niet nodig: Plaats de gedownloade tool samen met eventueel het gedownloade taal bestand in een map en voer het bestand “WifiInfoView.exe” uit.

WifiInfoView

Na het openen van de tool kies je in het menu ‘Opties’ voor ‘Overzichtmodus: Kanalen’. Je ziet een lijstje dat er als de schermprint hierboven uit ziet. In het geval van dit voorbeeld lijkt op de 5 GHz band kanaal 40 een goede keus. Kanaal 6 en 108 liggen minder voor de hand.

Aanpassen

Wanneer je weet wat voor jouw situatie de beste kanaalkeuze is, dan moet het nog worden aangepast. Hoe dat werkt, dat is afhankelijk van de modem en / of router die je ingebruik hebt. Om je een beetje op weg te helpen, plaats ik hieronder een voorbeeld van de configuratie via de Ziggo Connectbox.

Open eerst de webinterface van je Ziggo Connectbox. Tik hiervoor in de adresbalk van je browser Ip adres “192.168.178.1” in en druk op enter. Klik nu op “Geavanceerde instellingen”, “Draadloos” en “Draadloos signaal”

Hier kan je het kanaal instellen voor zowel de 2.4 GHz als 5 GHz verbinding. Selecteer het gewenste kanaal en klik onder in het scherm op”Instellingen opslaan”.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*