Google rondt overname van Fitbit af

Google heeft de overname van Fitbit officieel afgerond, een maand nadat de Europese Commissie akkoord ging met de overname. Dit is onder andere te lezen op Tweakers.net. Goed nieuws? Sorry, ik kan er niet enthousiast over worden. Het verleden heeft geleerd dat producten van bedrijven die overgenomen worden door een van de grote techreuzen nou niet beter en innovatiever worden.

Beloftes dat het allemaal beter wordt en dat onze privacy gewaarborgd blijft, zijn niet zo veel waard. Wat is er bijvoorbeeld overgebleven van de beloftes die Facebook heeft gedaan toen het WhatsApp overnam? De dienst zou gratis blijven en advertentieloos. Loze woorden zo bleek al snel.

Uit een verklaring van Google zouden we kunnen opmaken dat het bedrijf het goed met de verdere ontwikkeling van Fitbit voor heeft. Ik quote Tweakers.

In een verklaring schrijft Google met Fitbit nieuwe producten en diensten te willen ontwikkelen die gebruikers meer ‘kennis, succes, gezondheid en geluk’ kunnen geven. Hierbij zijn volgens Google de privacy en veiligheid van gebruikers cruciaal. Het bedrijf zegt daarom toegewijd te zijn om de gezondheidsinformatie van gebruikers te beschermen en deze gebruikers controle over hun data te geven.

Google herhaalt dat het bedrijf de gezondheids- en welzijnsdata van gebruikers niet gaat gebruiken voor reclamedoeleinden, waarvoor het verwijst naar de eisen die zijn opgelegd door de Europese Commissie. Daarbij blijven derde partijen toegang houden tot onder meer de Fitbit Web API, zodat andere bedrijven diensten aan gebruikers kunnen blijven aanbieden die de gezondheids- en fitnessdata van Fitbit-apparaten gebruiken. Verzamelde Fitbit-gebruikersdata wordt ook apart van andere Google-data opgeslagen. Deze eisen zijn voor tien jaar geldig en kunnen na deze periode weer voor een decennium worden verlengd.

Ik durf me wel aan een voorspelling te wagen dat er van deze bloftes niet zo veel zal overblijven. Wanneer worden de kartelwaakhonden van deze wereld eens wakker en blokkeren ze vooraf dit soort overnames in plaats van achteraf te gaan lopen klagen over monopolies en privacy issues.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*