Boek: Moord in de Oriënt-Expres

1929, de Oriënt-Express komt vast te zitten in de sneeuw. Het is voor Agatha Christie een bron van inspiratie voor het schrijven van haar roman Moord in de Oriënt-Expres. Het boek uit 1934 werd verschillende malen verfilmd. De meest recente vermilming dateerd uit 2017 en zal mogelijk bij de liefhebbers nog vers in het geheugen liggen.

Sorry kritische lezer. Ik besef dat het niet is zoals het hoort, maar ik moet toch bekennen dat ik de film in 2017 gekeken heb en pas recent het boek ben gaan lezen. Na deze bekentenis, kan ik gelukkig zeggen dat ik daar zeker geen spijt van heb.

Spoiler-Alert: Onderstaande tekst bevat een beknopte samenvatting van het verhaal.

De Oriënt-Express was een beroemde luxetrein die van Parijs naar Istanboel reed. Meester detective Hercule Poirot reist met deze trein. Tijdens de reis wordt in de trein een moord gepleegd en komt Poirot in actie. Naar mate zijn onderzoek volgt, lijkt er een verband te zijn tussen deze moord en de ontvoering van de vijfjarige Daisy Armstrong een aantal jaren geleden. Agatha Christie weet op prachtige wijze alle trein passagiers te linken aan de ontvoeringszaak en geeft ze daarmee allen een motief voor de moord.

De vermoorde passagier is namelijk niemand minder dan Cassetti, de man die verantwoordelijk was voor de ontvoering en de tragische afloop van de Armstrong zaak. Alle passagiers hebben dus een motief. De door hen aangebrachte alibi’s houden geen stand wanneer de trein vast komt te zitten in de sneeuw.

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen, en kan het iedereen zeker aanraden. Naast het verhaal dat bizarre wendingen neemt, kost het tijdens het lezen weinig moeite je te wanen in het gouden tijdperk van de trein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*